Daging Bakar Air Asam, Hidangan Sedap Tak Boleh Bawak Bincang

Daging Bakar Air Asam, Hidangan Sedap Tak Boleh Bawak Bincang

Daging adalah hidangan utama untuk dimakan selain ayam dan ikan. Daging bakar adalah salah satu hidangan daging yang sangat sedap. Apatah lagi bila dimakan dengan air asam.

Daging Bakar Air Asam, Hidangan Sedap Tak Boleh Bawak Bincang
Daging Bakar Air Asam, Hidangan Sedap Tak Boleh Bawak Bincang

Daging bakar yang lembut dan cita rasa air asam yang mengasyikkan membuatkan hidangan ini digemari untuk dimakan dengan nasi ataupun diratah begitu sahaja. Jom kita cuba masak.

ARTIKEL MENARIK:

DAGING BAKAR AIR ASAM



.

BAHAN DAGING BAKAR


• Daging lembu
• Halia
• Bawang putih
• Kunyit



CARA MEMBUAT

1. Kisar halia, bawang putih dan kunyit.
2. Perap daging dengan bahan kisar selama sejam.
3. Bakar dengan api perlahan.

BAHAN AIR ASAM


• Air asam jawa
• Potong bawang merah
• Cili api
• Daun kesom
• Tomato
• Kasturi
• Belacan (dibakar)
• Budu

CARA MEMBUAT


1. Gaulkan semua bahan. Boleh tambah gula merah dengan budu kalau nak.
2. Jangan mahu, boleh tambah garam dan gula.

Resipi oleh Norlaila dlaila dari Telegram KakiMakan via Rasa




________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post