Buat Sendiri Portugese Egg Tart Macam Beli Di Bakeri. Senang Sangat, Tak Perlu Beli Dah Lepas Ni

Buat Sendiri Portugese Egg Tart Macam Beli Di Bakeri. Senang Sangat, Tak Perlu Beli Dah Lepas Ni

Portugese Egg Tart ini selalu kita beli kalau pergi bakeri atau pasar raya bahagian roti. Gabungan rasa lemak dan kulit pastri yang rangup dan garing memang buat kita makan tak cukup sebiji.

Buat Sendiri Portugese Egg Tart Macam Beli Di Bakeri. Senang Sangat, Tak Perlu Beli Dah Lepas Ni


Asyik beli saja kan, apa kata kita buat sendiri pulak. Boleh buat banyak ketul puas makan. Cara buat Portugese Egg Tart ini pun punyalah senang. Boleh ikut cara dikongsi oleh Azlina Ina.

BACA JUGA:Cara Masak Bihun Goreng Paling Senang. Gerenti Sedap & Menjadi!

Cara buat Portuge Egg Tart, sekali buat dapat 20 biji 


Sukatan ini boleh hasilkan 20 biji tart.

  1. Sediakan instant Puff pastry- apa-apa jenama pun boleh


2. Bahan-bahan untuk filling

– Telur penuh 20g
– Telur kuning 2 biji
– Gula kastor 45g
– Susu 75ml
– Esen vanila
– Whipping cream 150ml





3. Untuk filling kacau sebati telur, kuning telur, gula kastor, susu, esen vanila. Dah sebati baru masukkan whipping cream. (Telur penuh = kuning dan putih sekali tuang dalam bekas dan timbang, kalau lebih buang sikit putih).

3. Lapik plastik dulu bawah pastry kemudian tekap guna cawan.


4. Masuk dan kemas kan dalam acuan (boleh beli di bakeri).


5. Kemas kan, tekan ikut bentuk.


6. Tuang filling.


7. Bakar dalam oven 25 minit suhu 160-170 ikut oven masing-masing, api atas bawah. Bila nampak keperangan tanda dah masak, dan puff akan nampak garing.


Siap! Macam beli kat bakeri kan rupanya.


Selamat mencuba!

Sumber: Azlina Ina




Sumber -Vanilla Kismis.
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post