Sedapnya kalau dapat makan Lepat Pisang tradisi ni. Lemak manis cukup rasa. Menerusi hantaran di grup masakan di laman sosial, saudari Shai Anne Ahemed kongsikan resipi Lepat Pisang terbaik yang boleh dicuba.
BACA JUGA:Resipi Mudah Buat Donat Homemade Lembut, Gebu & Sedap
loading...
RESIPI LEPAT PISANG TRADISI YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan pisang lemak manis – dilenyek
- 1 cawan gula – jika tak suka manis, boleh kurangkan ikut selera masing-masing
- 1 sudu teh garam
- 1 kotak kecil santan – boleh guna santan segar
- 1 cawan kelapa parut
- 2 1/4 cawan tepung gandum
- Daun pisang secukupnya – dilayur terlebih dahulu
CARA MEMASAK:
1. Dalam bekas besar, satukan kesemua bahan (kecuali daun pisang). Adun hingga sebati dan tepung tidak berketul.
2. Ambil daun pisang yang telah dipotong, sudukan bancuhan lepat dengan secukupnya.
3. Bungkus lepat dengan kemas. Lakukan hingga habis adunan.
loading...
4. Didihkan air dalam pengukus, susun bungkusan lepat di dalamnya dan masak selama 40 minit.
5. Angkat kuih dan biarkan seketika hingga suam sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Shai Anne Ahemed via Rasa
Post a Comment