Cara Buat Cucur Udang dan Sos Lada Merah, Simple Tapi Sedap

Cara Buat Cucur Udang dan Sos Lada Merah, Simple Tapi Sedap

Cucur udang memang sedap dimakan ketika panas-panas. Cecah pula dengan sos atau sambal kicap. Melalui akaun facebook, Izwahani Zainal berkongsi resipi membuat jemput-jemput udang.

Cara Buat Cucur Udang dan Sos Lada Merah, Simple Tapi Sedap


Resipinya simple saja tapi rasanya cukup sedap dan sambalnya pula menambah cita rasa. Izwahani tidak menggunakan serbuk penaik sebaliknya menggantikannya dengan telur ayam.

BACA JUGA:Hanya Guna 2 Bahan, Coklat Nestum Bar Rasa Sama Macam Kitkat

CUCUR UDANG
Cara Buat Cucur Udang dan Sos Lada Merah, Simple Tapi Sedap

BAHAN-BAHAN
Tepung gandum (BELI DI SINI)
Telur ayam
Bawang besar | potong dadu (BELI DI SINI)
Kucai | hiris halus
Lada merah | hiris halus
Udang saiz sederhana secukupnya | disiang bersih
Garam secukupnya
Udara secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng




CARA MEMBUAT
1. Satukan tepung dengan telur ayam, bawang besar, kucai, lada merah, udang dan garam.
2. Bancuh dengan air sehingga teksturnya tidak pekat dan tidak cair. Sesuai untuk digoreng.
3. Panaskan minyak masak dan goreng sesudu demi sesudu sehingga habis bancuhan.

SOS LADA MERAH
BAHAN-BAHAN
Lada merah
Bawang putih (BELI DI SINI)
Garam
Gula
Cuka/limau kasturi
Air masak

CARA MEMBUAT
1. Masukkan semua dalam mesin pengisar.
2. Kisar sehingga lembut.

Selamat mencuba!

Kredit: Izwahani Zainal




Resepi OlehKartel Dakwah

 ________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post