Siapa yang pernah rasa kek ini? Ada yang menggelarnya kek Bunga Rampai atau Kek Kelapa. Walau apapun gelarannya, di dalamnya kek ini diletakkan kelapa. Tambah sedap bila kelapa parut yang digunakan ini disangai. Bau aroma kek ini ketika dibakar memang semerbak harum.
BACA JUGA:Carrot Cake Sukatan Guna Cawan & Sudu. Resepi Mudah, Gerenti Jadi
Kek Kelapa/Kek Bunga Rampai
Bahan-bahan:
Marjerin 1 cawan*
Telo 4 biji*
Ovalet 1 sudu*
Susu pekat 2 sudu*
Gula 1 cawan (x nk mnis bleh kurangkn)*
Esen vanila*
Tepung gandum 2 cawan (ayak)
Baking powder(ayak)
Kelapa kering 2 cawan
Pewarna ikut suke. Saya guna kelapa parut disangai. Bahagi 3.Warnakan hijau, merah,kuning. Tak ada warna merah letak warna pink.
Cara memasak:
Pukul semua yg bertanda* dh kembang masukkan tepung gandum dengan baking powder tadi ckit2,
las sekali letak kelapa kering yg dh di warnakan jangan di pukul hanya gaul pakai senduk sahaja gaul sampai rata,bakar kek suhu 170°c 60 minit sekian terima kasih
Kredit resipi: Badariah Abdrahman
Resepi Oleh
Post a Comment