Kek Kelapa Gebu & Semerbak Harum. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi

Kek Kelapa Gebu & Semerbak Harum. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi

Siapa yang pernah rasa kek ini? Ada yang menggelarnya kek Bunga Rampai atau Kek Kelapa. Walau apapun gelarannya, di dalamnya kek ini diletakkan kelapa. Tambah sedap bila kelapa parut yang digunakan ini disangai. Bau aroma kek ini ketika dibakar memang semerbak harum.


 
Kek Kelapa Gebu & Semerbak Harum. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi


 



BACA JUGA:Carrot Cake Sukatan Guna Cawan & Sudu. Resepi Mudah, Gerenti Jadi

Kek Kelapa/Kek Bunga Rampai

 
Bahan-bahan:

Marjerin 1 cawan*
Telo 4 biji*
Ovalet 1 sudu*
Susu pekat 2 sudu*
Gula 1 cawan (x nk mnis bleh kurangkn)*
Esen vanila*
Tepung gandum 2 cawan (ayak)
Baking powder(ayak)
Kelapa kering 2 cawan
Pewarna ikut suke
. Saya guna kelapa parut disangai. Bahagi 3.Warnakan hijau, merah,kuning. Tak ada warna merah letak warna pink.


Cara memasak:
Pukul semua yg bertanda* dh kembang masukkan tepung gandum dengan baking powder tadi ckit2,



las sekali letak kelapa kering yg dh di warnakan jangan di pukul hanya gaul pakai senduk sahaja gaul sampai rata,bakar kek suhu 170°c 60 minit sekian terima kasih

 



Kredit resipi: Badariah Abdrahman 




Resepi Oleh 

Rasa


________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post