Teknik Mudah & Cepat Untuk Biakkan Pokok Kesum, Dari Sepokok Jadi Berpasu-Pasu

Teknik Mudah & Cepat Untuk Biakkan Pokok Kesum, Dari Sepokok Jadi Berpasu-Pasu

Daun kesum selalu kita gunakan dalam masakan, sebab itu ramai yang tanam pokok ini di rumah. Cuma ada juga yang merungut pokok kesum tak hidup lama, baru besar sikit dah layu kekuningan dan mati.

Teknik Mudah & Cepat Untuk Biakkan Pokok Kesum, Dari Sepokok Jadi Berpasu-Pasu


Sebenarnya pokok kesum antara yang mudah ditanam jika betul caranya. Bagi yang selalu tak menjadi tanaman pokok kesum boleh ikut pula cara penanaman yang dikongsi oleh MOhd Fadzil. Ia juga cara mudah dan cepat untuk biakkan pokok kesum.

BACA JUGA:Tak Perlu Lagi Beli Kentang Di Kedai, Ini Cara Mudah Tanam Kentang Dengan Isi Banyak. Dalam Polibeg Pun Menjadi!

Tip mudah dan cepat biakkan pokok kesum

Daun kesum banyak di gunakan dalam masakan harian. Guna pun sikit-sikit saja daunnya. Elok di tanam di tepi rumah mudah bila nak buat laksa utara atau pun asam pedas. Saya suka aroma daunnya yang segar dan pohon renek ini banyak khasiatnya.

Pokok kesum ini mudah ditanam jika betul caranya. Tumbuhan ini suka tempat yang berair dan mengalir. Ada dua jenis pokok kesum, satu jenis menjalar dan satu lagi menegak.

Saya asalnya ada satu polibeg tumbuhan ini di tanam tepi rumah. Kemudian saya guna teknik mudah dan cepat ini untuk banyakkanya.

Caranya senang saja,

1. Ambil ranting/ keratan pokok kesum yang panjang kemudian tanam dalam pasu atau bekas kecil berisi tanah.


2. Siram 2-3 kali sehari. Selang 4-5 hari akar akan mula tumbuh pada ranting yang ditanam.

3. Selepas 10 hari akar semakin banyak dan ranting yang berakar ini boleh dialihkan ke pasu lain.





4. Alhamdulillah dah ada banyak polibeg yang dibiakkan dengan cepat guna kaedah ini. Musim hujan memudahkan lagi tak perlu siram tiap hari.



Selamat mencuba.




Resepi Oleh Vanilla Kismis.
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post