Sardin merupakan antara lauk yang digemari hampir semua orang. Kebiasaannya masakan sardin ini sangat terkenal pada musim hujan atau banjir.
BACA JUGA:Resepi Ikan Asam Rebus
loading...
BAHAN-BAHAN
- 1 tin sardin besar
- 2 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 4 ulas cili hijau
- Serbuk cili
- Air
- Sedikit minyak masak
- 1 sd serbuk kunyit
CARA PENYEDIAAN:
- Hiriskan bawang merah dan bawang putih. Cili hijau tu biarkan je, saya campak akhir sekali ke dalam masakan.
- Bancuh serbuk cili dengan air. Pastikan betul-betul sebati ya.
loading...
- Panaskan minyak masak dan tumis hirisan bawang. Ni kalau ada hirisan halia ni lagi wangi ni.
- Masukkan bancuhan serbuk cili dan 1 sudu serbuk kunyit. Kacau sehingga pecah minyak.
- Dah pecah minyak, boleh masukkan ikan dari dalam tin. Masukkan sedikit air untuk lembap dan 1 asam keping. Biar masak lama sikit untuk hilang hanyir ikan. Akhir sekali perasakan dengan garam. Saya campak cili hijau utk rasa picit2 masa makan dengan nasi nanti.
- Siap dihidangkan bersama telur dadar dan ulam pucuk bayam brazil.
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Zurina Zulkefli Via MAHN
Post a Comment