Resepi Kengsom Siakap

Resepi Kengsom Siakap

Resepi Kengsom Siakap

Resepi Kengsom Siakap

 



BACA JUGA:Favourite Semua! Wanita Ini Kongsi Resepi Masak Sardin Super Sedap & Pekat Likat, Suami Berkali-Kali Tambah Nasi!
loading...

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ikan siakap-dipotong beberapa bahagian
  • 3 tangkai cili merah – buang biji (*)
  • Beberapa biji cili api (*) – letak 2 biji je. Anak2 tak berapa makan pedas
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit (saya tak beli kunyit hidup)
  • 1 biji bawang merah besar (*)
  • 4 ulas bawang putih (*)
  • 1 batang serai (*)
  • 1 inci belacan (*)
  • Air asam jawa secukup rasa
  • 1 biji tomato – belah 6
  • 1 biji limau nipis – ambil jus
  • Nanas masak secukupnya
  • Kangkung secukupnya


loading...

CARA MEMASAK

  1. Kisar bahan-bahan bertanda (*) kemudian masukkan ke dalam periuk.
  2. Masukkan air. Masukkan serbuk kunyit. Kacau rata. Biarkan mendidih.
  3. Masukkan hirisan nanas.
  4. Masak bahan tadi hingga mendidih kemudian tambahkan air asam jawa.
  5. Seterusnya masukkan ikan dan tomato. Biar hingga masak.
  6. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  7. Akhir sekali, masukkan kangkung dan jus perahan limau nipis. Padam api dan sedia untuk dinikmati.

kredit : Nina Mahdar





________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post