Daging merupakan antara sumber protein dan zat besi yang sangat diperlukan oleh tubuh badan. Bagi yang ingin mencuba lauk daging, anda boleh cuba buat daging masak manis. Resepi ini dikongsikan oleh Erma Azizie di laman Facebook.
BACA JUGA:Rendang Daging Sedap Giler
Bahan-bahan:
- 300 g daging (dipotong kecil dan direbus hingga empuk)
- Sedikit air rebusan daging
- Rempah empat sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih & buah pelaga)
- 1 biji kentang (dipotong dadu besar kepada 8 bahagian)
- 2 sudu besar sos cili
- 3 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar gula
- Garam
- Serbuk perasa
- Minyak untuk menumis
Bahan kisar:
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci lengkuas
- 1 batang serai
- 4 sudu makan cili kering (direbus dan dikisar terlebih dahulu)
- 1 inci halia
Cara-cara:
- Tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau.
- Kemudian, masukkan bahan kisar dan tumis sehingga garing.
- Masukkan gula, garam, serbuk perasa, sos cili, sos tomato dan sos tiram.
- Masukkan daging, sedikit air rebusan daging dan kentang untuk memekatkan kuah.
- Masak sehingga kentang empuk dan kuah agak pekat.
- Sedia untuk dihidang.
Resepi Oleh Erma Azizie
Post a Comment