Kerabu merupakan menu sampingan yang melengkapkan sesebuah hidangan, memang enak dinikmati semasa makanan tengah hari. Tambahan pula kerabu kerang, memang best! Resepi ini dikongsikan oleh Erny Yusniza Saad di laman Facebook.
BACA JUGA:Daging Masak Manis
Bahan-bahan:
- 100 g tauge
- 100 g isi kerang (sudah direbus)
- Pucuk paku (dicelur)
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar (tanpa air)
- Sedikit belacan
- 1 biji cili merah
- 7 biji cili padi
- 1 sudu kecil ekstrak asam jawa
- 1 biji bawang besar
- 2 sudu besar kerisik
- 3 sudu besar pati santan
Cara-cara:
- Masukkan tauge, kerang, kerisik, bahan-bahan yang dikisar tadi dalam mangkuk. Gaul sebati.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
- Sedia untuk dihidang.
Resepi Oleh Erny Yusniza Saad
Post a Comment