Pernah cuba ikan cencaru sambal Portugis? Hidangan ini pasti anda biasa lihat di kedai makan semasa waktu tengah hari, bukan? Resepi ini dikongsikan oleh Una Husna di laman Facebook.
BACA JUGA:Resepi Kengsom Siakap
Bahan-bahan:
- Ikan cencaru
Bahan sambal:
- Daun kesum (diracik)
- Bunga kantan (dihiris nipis)
- 15 biji limau kasturi (diperah dan diambil airnya)
- Gula
- Garam
- Bahan perasa
Bahan kisar kasar:
- 1 biji bawang besar
- 3 biji bawang kecil
- 3 biji bawang putih
- Sedikit belacan
- 1 biji tomato
- 15 tangkai cili kering (direbus)
- 3 tangkai cili besar hijau
- 10 tangkai cili api
Cara-cara:
- Tumis bahan kisar kasar dengan minyak hingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan bahan-bahan sambal.
- Setelah sambal sudah masak, masukkan air asam limau kasturi, bunga kantan dan daun kesum.
- Kacau sebati kemudian masukkn garam, gula dan bahan perasa. Kacau-kacaukan dan perasakan.
- Setelah sudah pekat, boleh matikan api.
- Belah belakang ikan cencaru dan sumbatkan bahan ini ke dalam cencaru tadi. Goreng ikan hingga garing.
- Angkat dan boleh letak lagi sambal tadi. Tuangkan minyak ikan goreng tadi.
- Sedia untuk dihidang.
Post a Comment