Hidangan yang berlemak rasanya ini memang sangat enak dinikmati panas-panas bersama nasi dan ulam-ulaman. Resepinya juga mudah untuk dicuba. Resepi ini dikongsikan oleh Shiqin Sukur di laman Facebook.
BACA JUGA:Resepi Kengsom Siakap
Bahan-bahan:
- 8ekor ikan keli(disalai sedikit garing)
- Santan kelapa
- 3 batang serai (diketuk)
- 15 helai daun cekur(dihiris)
- Sebiji bawang merah
- Seulas bawang putih
- 10 biji cili api hijau+merah (ikut tahap kepedasan masing-masing)
- Asam keping
- Garam
- Bahan perasa
Cara-cara:
- Kisar bawang merah, bawang putih dan cili.
- Masukkan bahan kisar ke dalam kuali atau periuk yang dicampurkan sekali dengan santan dan serai.
- Masuk menggunakan api perlahan dan pastikan sentiasa dikacau.
- Setelah mendidih, masukkan daun cekur, asam, garam dan serbuk perasa.
- Tunggu beberapa minit (1-2 minit) dan masukkan ikan keli.
- Setelah masukkan ikan sekitar 4-5 minit, matikan api. Jangan masak terlalu lama dikhuatiri ikan akan hancur.
- Sedia untuk dihidang.
Resepi OlehShiqin Sukur
Post a Comment