Mulut terasa nak makan yang manis-manis. Memang dah lama tak merasa wajik atau di utara panggil pulut kacau utara.
BACA JUGA:Puding Kastard Roti Dan Jagung Berkrim
PULUT KACAU UTARA
Bahan-bahan:
5 cawan santan pekat
3 cawan pulut susu
2 cawan gula merah(masak dgn sedikit air)
1/2 cawan gula putih
secubit garam
daun pandan(disimpul)
Cara membuat:
1.Rendam pulut 2-3 jam. Kemudian kukus sehingga masak.
2.Masak gula merah dengan sedikit air sehingga larut.
3.Masukkan santan, gula merah, gula putih, garam dan daun pandan ke dalam kuali.
4.Masak sehingga menjadi pekat dan bertali. Masukkan pulut tadi.Kacau sehingga sebati semua bahan.
5.Dah masak terus tuang ke dalam loyang atau bekas.
Kredit: Siti Hadirah
Post a Comment