Ikan Masak Cuka..
BACA JUGA:Masak Lemak Putih Daun Cekur Ikan Keli
Resepi;
Ikan tongkol/bawal/nyok2/kembung/lain2
Bawang putih 7 ulas-dikupas sahaja
Bawang merah kecik 10 biji-kupas kulit sahaja
*Klu xde boleh pkai bawang besar 3 biji-dipotong
Biji sawi 1 sudu kecil
Halia 2 inci-dihiris
Cili api
Sedikit kunyit
Cuka 5 sudu besar-boleh adjust
Timun
Tomato
Cara-caranya..
Lumur ikan dgn kunyit dan garam.
Goreng ikan macam biasa.
Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak
Tumis bawang,halia,kunyit dan biji sawi smpai naik bau..
Masukkan air dan cuka.
Blh adjust nk masam lebih atau kurang..
Nak berkuah banyak atau sikit..
Masuk timun dan ikan.. Biarkan merenih lebih kurang 10 minit.. Masuk tomato..tutup api..
Angkat dan hidang..
Simple..tapi sedap ya amat!!
Resepi Oleh murni rahmat
Post a Comment