Hidangan bersup memang enak dinikmati begitu sahaja atau dimakan bersama nasi. Ianya mengenyangkan dan cukup menyihatkan. Resepi ini dikongsikan oleh Tengku Syazwanie di laman Facebook.
BACA JUGA:Cara Masak Ayam Kicap Jawa Style
Bahan-bahan:
- Bawang putih (ditumbuk)
- Halia (ditumbuk)
- Bawang merah (dimayang)
- Bawang besar (dimayang)
- Serai
- Hirisan lemak ayam
- Air
- Ayam
- Sup bunjut
- Lobak merah
- 2 sudu besar sos ikan
- Tomato
- Daun limau purut
- Garam
- Serbuk perasa
- Daun ketumbar
- Perahan asam limau nipis
Cara-cara:
- Tumis bawang putih, halia, bawang merah dan bawang besar Bersama hirisan lemak ayam sehingga naik bau dan layu.
- Masukkan air. Setelah hamper mendidih, masukkan ayam, sup bunjut, lobak merah dan biarkan seketika.
- Masukakkan sos ikan, tomato dan daun limau purut.
- Letakkan garam dan serbuk perasa.
- Setelah ayam masak, masukkan daun ketumbar dan perahan asam limau nipis.
- Sedia untuk dihidang.
Resepi Oleh
Post a Comment