Lepat pisang sememangnya menjadi kegemaran ramai dan ia sememangnya satu kuih yang cukup klasik.
BACA JUGA:Buat Apam Gula Hangus, Kukus Guna Kuali Saja. 10 Minit Siap!
RESEPI LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan pisang lemak manis (dipenyek)
- 1 cawan gula (kalau tak suka manis boleh kurangkan gula ikut selera masing-masing)
- 1 sudu teh garam
- 1 kotak santan Kara (apa-apa brand pun boleh)
- 1 cawan kelapa parut
- 2 1/4 cawan tepung gandum
- Daun pisang (dilayur dahulu)
CARA PENYEDIAAN:
1. Satukan semua bahan di atas kecuali daun pisang sehingga sebati.
2. Letak bancuhan lepat dalam daun pisang. Bungkus ikut cara seperti di dalam gambar.
3. Akhir sekali, panaskan air di dalam pengukus dan kukus lepas pisang selama 40 minit.
4. Siap.
KREDIT RESEPI & FOTO: DAPUR SHAI ANNE Via Rasa
Resepi Oleh Rencah Rasa.
Post a Comment