Resepi Kuih Onde-Onde Sedap & Lembut, Ada Tips Supaya Kuih Tahan Lama & Tak Cepat Basi

Resepi Kuih Onde-Onde Sedap & Lembut, Ada Tips Supaya Kuih Tahan Lama & Tak Cepat Basi

Kuih onde-onde sentiasa menjadi pilihan ramai sebagai pencuci mulut ketika berbuka di bulan Ramadan. Kalau pergi bazar, memang wajib beli onde-onde ni.

Resepi Kuih Onde-Onde Sedap & Lembut, Ada Tips Supaya Kuih Tahan Lama & Tak Cepat Basi


Tapi katanya sekarang di bazar, mana-mana gerai beratur panjang termasuk gerai kuih. Jadi apa kata jom cuba buat sendiri kat rumah, mudah je nak buat rupanya!

BACA JUGA:Resepi Kuih Penyaram Guna Sukatan Cawan, Ini Tips Hasilkan Kuih Yang Cantik!

CARA BUAT KUIH ONDE-ONDE MUDAH, SEDAP & LEMBUT

Bahan-Bahan:

  • 2 cawan tepung pulut
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 cawan atau lebih air daun pandan + sedikit pewarna hijau
  • Seketul gula melaka (dipotong dadu)
  • Sedikit garam
  • 1/2 biji kelapa parut (ditambah sedikit garam)

Cara-Cara Membuatnya:

1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam di dalam satu bekas.

2. Tuangkan air pandan yang sudah dicampur pewarna hijau, tuangkan sedikit demi sedikit sambil menguli adunan tadi.



3. Uli sehingga adunan sebati dan tidak melekat di tangan serta boleh dibulat-bulatkan.


4. Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.

5. Letakkan gula melaka di bahagian tengah dan bulat-bulatkan doh.


6. Buatkan adunan tadi sehingga habis dan susun di atas dulang yang sudah ditabur dengan sedikit tepung gandum.


7. Didihkan air di dalam periuk, masukkan kuih ke dalam air yang sedang mendidih.

8. Biarkan sehingga kuih tadi timbul di permukaan air seketika, kemudian boleh diangkat dan ditoskan airnya.

9. Selepas itu golekkah kuih tadi di atas kelapa parut.kuih onde-onde


Tips: Kukus kelapa seketika supaya onde-onde tahan lama dan tidak cepat basi.

Kredit: Ayza Nur Via Myresipi




Sumber -Rencah Rasa.
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post