Telur pecah sambal 3 rasa antara resepi simple yang boleh mama sediakan untuk sahur anak-anak. Lauk simple macam ni lah yang buat makin berselera kan?
BACA JUGA:Resepi Telur Goreng Mata Masak Kicap
Menu sarapan simple “Telur Pecah Sambal 3 Rasa”. Boleh masak untuk sarapan esok.
Bahan-Bahan:-
- 1 biji bawang besar.
- 2 ulas bawang putih.
- 3 biji telur ayam.
- 3 sudu cili kering.
- 1 sudu besar sos tiram.
- 1 sudu besar sos cili.
- 1 sudu besar sos tomato.
- 1 cawan air.
- Sedikit daun bawang jika ada.
Cara Masak Ada Pada Setiap Gambar. Jom kita Mulakan.
1. Bawang merah dan putih hiris halus.
2. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan putih yang dihiris halus.
3. Bila dah kekuningan dan naik bau, masuk 3 sudu cili kering. Tumis lagi sampai pecah minyak.
4. Masuk pula 3 beradik sos tiram, tomato dan cili. Kacau sama rata.
5. Pastikan sambal masak elok dan pecah minyak. Barula masakan jadi sedap.
6. Masuk pula air dan kacau lagi. Tunggu sampai kuah sedikit pekat.
7. Rasala sikit, kalau ada yang kurang boleh tambah gula dan garam.
8. Rasa kuah dah sempoi, pecah je telur macam saya buat tu.
9. Tabur daun sup kalau ada dalam peti ais. Tak letak pun sedap je!
10. Kalau besahur gini boleh tambah 2 pinggan tau.
Selamat mencuba!
Kredit: Liza Idris Via PaMa
Sumber -Rencah Rasa.
Post a Comment