Resepi Biskut Makmur Susu ‘Gebu’ Guna Sukatan Cawan, Sedap Cair Di Mulut!

Resepi Biskut Makmur Susu ‘Gebu’ Guna Sukatan Cawan, Sedap Cair Di Mulut!

Bila tiba bulan Ramadan, kita pasti akan mula memikirkan biskut raya apa yang mahu dibuat untuk Hari Raya. Salah satu biskut raya yang sentiasa menjadi kegemaran ramai adalah biskut makmur susu.

Resepi Biskut Makmur Susu ‘Gebu’ Guna Sukatan Cawan, Sedap Cair Di Mulut!


Bukan setakat orang dewasa, kanak-kanak pun suka sebab biskut ini sangat sedap dan cair di mulut. Makan satu biji confirm tak cukup punya!

BACA JUGA:Resepi Biskut Mazola Guna 1kg Gandum, Memang Puas Hati! Sedap & Cair Dalam Mulut

Kalau ada yang nak cuba buat sendiri, boleh ikutI resipi mudah guna sukatan cawan yang dikongsikan oleh Saudari Nora Afida di bawah.

RESIPI BISKUT MAKMUR SUSU GEBU

2-15.jpeg

BAHAN DOH BISKUT MAKMUR GEBU:

  • 4 cawan tepung gandum (disangai hingga naik bau)
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/4 cawan susu tepung (tak kisah jenama apa)
  • 3 sudu besar buttercup/minyak sapi (cairkan dan sejukkan)
  • Minyak jagung secukupnya


BAHAN INTI BISKUT MAKMUR:

  • 500 gm kacang tanah (sangai tanpa minyak, buang kulit, kisar @ ditumbuk)
  • Minyak jagung secukupnya

CARA BUAT BISKUT MAKMUR GEBU CAIR DI MULUT:

1.Sangai tepung gandum di atas kuali. Sangai tanpa minyak, hingga naik bau.

2.Campurkan tepung gandum bersama gula kastor, butter/minyak sapi yang sudah dicairkan (pastikan dah sejuk), susu tepung. Gaul rata.

3.Masukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dalam adunan sehingga adunan boleh digentel dengan cantik.

4.Kalau nak biskut tu jadi gebu, pastikan doh tidak berderai masa digentel.

5.Untuk inti biskut makmur, sangai kacang tanah tanpa minyak.

6.Buang kulitnya dan kisar kacang tu. Terpulang nak kisar halus mahupun kasar. Nak tumbuk pun boleh. Tambahkan gula secukup rasa.

7.Campurkan dengan sedikit minyak jagung @ mazola ke dalam kacang yang dah dikisar tadi. Tujuannya supaya doh tak berderai masa gentel nanti.

8.Bakar dengan suhu 150˚ selama 20 minit.

9.Dah siap bakar biarkan suam sikit biskut makmur tu.

10.Golekkan biskut makmur ke dalam gula icing.

11.Boleh susun dalam balang bila biskut dah sejuk. Masukkan dalam balang yang kedap udara.

3-15.jpeg

Kredit: Nora Afida Via Myresipi




Sumber -Rencah Rasa.
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post