Nak buat agar-agar lumut biasa yang jadi 2 layer tu terjadi agar-agar full lumut pulak. Ni semua akibat pakai loyang yang terbesar sikit lah ni. Kalau guna loyang 8 inci dah boleh dapat 2 layer.
BACA JUGA:Buat Sendiri Mixed Fruit Cocktail Sedap Guna Resepi Ni
Sebenarnya, ada caranya. Penggunaan daun pandan pun mempengaruhi juga. Saya guna 1 cawan air : 4 helai daun pandan. Jadi keseluruhannya saya gunakan 24-25 helai daun. Kepekatan warna ni terpulang kepada kesukaan masing-masing. Boleh kurangkan lagi dan jangan guna terlalu banyak nanti jadi pahit pula rasanya.
Bahan-Bahan:
- 1 bungkus (20g) agar-agar tali
- 1 cawan gula pasir
- 4 cawan air
- 1 kotak (200ml) santan
- 1 biji telur (A)
- 1 cawan jus pandan (1 cawan air + 25 helai daun pandan)
Cara Penyediaan:
1. Rendam agar-agar seketika sehingga lembut. Setelah agar-agar lembut, masukkan ke dalam periuk bersama dengan gula dan air. Masak sehingga agar-agar dan gula larut sepenuhnya.
2. Masukkan santan dan telur. Masak sehingga mendidih yang membuak-buak. Kacau selalu untuk mendapatkan ‘lumut’ yang halus. Masukkan pula jus pandan dan biarkan seketika sehingga mendidih.
3. Sediakan loyang bersaiz 10 inci x 10 inci. Tuangkan larutan agar-agar ke dalam loyang. Sejukkan seketika dan masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan agar-agar set 4-5 jam atau semalaman sebelum dipotong.
Nota:
- Boleh gantikan penggunaan daun pandan dengan memasukkan perisa pandan & pewarna hijau.
- Jika mahukan agar-agar kelihatan menjadi 2 bahagian, gunakan loyang yang lebih kecil (8 inci x 8 inci).
- Agar-agar tidak akan berair selepas dipotong jika dibiarkan set dalam jangka masa yang panjang (semalaman).
Resepi Oleh: Noor Ashikin Saerah
Sumber -resepibonda
Post a Comment