Agar-agar Lumut Menggunakan Daun Pandan Asli

Agar-agar Lumut Menggunakan Daun Pandan Asli

Nak buat agar-agar lumut biasa yang jadi 2 layer tu terjadi agar-agar full lumut pulak. Ni semua akibat pakai loyang yang terbesar sikit lah ni. Kalau guna loyang 8 inci dah boleh dapat 2 layer.

Agar-agar Lumut Menggunakan Daun Pandan Asli


Warna hijau agar-agar ni, 100% dari daun pandan. Selalu saya tengok dan baca resepi, kalau versi tanpa pewarna tambahan ni mesti lapisan tak berlumut tu akan menjadi warna jernih.

BACA JUGA:Buat Sendiri Mixed Fruit Cocktail Sedap Guna Resepi Ni

Sebenarnya, ada caranya. Penggunaan daun pandan pun mempengaruhi juga. Saya guna 1 cawan air : 4 helai daun pandan. Jadi keseluruhannya saya gunakan 24-25 helai daun. Kepekatan warna ni terpulang kepada kesukaan masing-masing. Boleh kurangkan lagi dan jangan guna terlalu banyak nanti jadi pahit pula rasanya.

Bahan-Bahan:

  • 1 bungkus (20g) agar-agar tali
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 cawan air
  • 1 kotak (200ml) santan
  • 1 biji telur (A)
  • 1 cawan jus pandan (1 cawan air + 25 helai daun pandan)

Cara Penyediaan:



1. Rendam agar-agar seketika sehingga lembut. Setelah agar-agar lembut, masukkan ke dalam periuk bersama dengan gula dan air. Masak sehingga agar-agar dan gula larut sepenuhnya.

2. Masukkan santan dan telur. Masak sehingga mendidih yang membuak-buak. Kacau selalu untuk mendapatkan ‘lumut’ yang halus. Masukkan pula jus pandan dan biarkan seketika sehingga mendidih.

3. Sediakan loyang bersaiz 10 inci x 10 inci. Tuangkan larutan agar-agar ke dalam loyang. Sejukkan seketika dan masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan agar-agar set 4-5 jam atau semalaman sebelum dipotong.

Nota:

  • Boleh gantikan penggunaan daun pandan dengan memasukkan perisa pandan & pewarna hijau.
  • Jika mahukan agar-agar kelihatan menjadi 2 bahagian, gunakan loyang yang lebih kecil (8 inci x 8 inci).
  • Agar-agar tidak akan berair selepas dipotong jika dibiarkan set dalam jangka masa yang panjang (semalaman).
Agar-agar Lumut Menggunakan Daun Pandan Asli

Resepi Oleh: Noor Ashikin Saerah




Sumber -resepibonda
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post