Kek moden penuh cheese atau krim kalau dihidang memang kita akan makan tapi biasanya cukup setakat sepotong.
BACA JUGA:Kek Sarang Semut Hanya Guna Sukatan Cawan
Kek macam ini juga boleh sangat kita buat sendiri, yang tak berapa pandai baking pun kalau cuba insya-Allah jadi.
Kek marble kampung, mudah confirm jadi
Bahan-bahan
1 cawan gula kastor
250g butter
4 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder (boleh guna tepung naik sendiri juga)
Esen vanila
Serbuk koko/emulco
Cara membuat:
1. Pukul butter dan gula sampai putih gebu.
2. Masukkan esen vanila.
3. Masukkan telur sebiji dan putar lagi.
4. Masukkan tepung sikit dan putar.
5. Ulang langkah no. 3 dan no 4 sampai habis.
6. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian tambah serbuk koko/emulco.
7. Sendukkan adunan (ikut cita rasa nak patern macam mana).
8. Lorek bahagian atas kemudian hentak sedikit loyang. Guna loyang 7×7 inci.
9. Suhu 150C @ 160C (mengikut oven masing-masing) selama 50 minit – 1 jam sampai masak.
10. Sisip tepi loyang dengan pisau dan terbalikkan. Dah sejuk boleh potong dan dihidang.
Selamat mencuba.
Sumber: Nor Diana Mat Desa
Sumber -
Post a Comment