Buat Kek Marble Kampung Ini Mudah Sangat, Makan Tak Pernah Muak

Buat Kek Marble Kampung Ini Mudah Sangat, Makan Tak Pernah Muak

Kek moden penuh cheese atau krim kalau dihidang memang kita akan makan tapi biasanya cukup setakat sepotong.

Buat Kek Marble Kampung Ini Mudah Sangat, Makan Tak Pernah Muak


Tapi lain pula kalau hidang kek kampung, berpotong-potong boleh layan. Tak puas makan. Selain kek butter, kek marble ini juga antara yang jadi pilihan.

BACA JUGA:Kek Sarang Semut Hanya Guna Sukatan Cawan

Kek macam ini juga boleh sangat kita buat sendiri, yang tak berapa pandai baking pun kalau cuba insya-Allah jadi.

Kek marble kampung, mudah confirm jadi


Bahan-bahan

1 cawan gula kastor
250g butter
4 biji telur gred A
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder (boleh guna tepung naik sendiri juga)
Esen vanila
Serbuk koko/emulco



Cara membuat:

1. Pukul butter dan gula sampai putih gebu.

2. Masukkan esen vanila.

3. Masukkan telur sebiji dan putar lagi.


4. Masukkan tepung sikit dan putar.

5. Ulang langkah no. 3 dan no 4 sampai habis.

6. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian tambah serbuk koko/emulco.

7. Sendukkan adunan (ikut cita rasa nak patern macam mana).

8. Lorek bahagian atas kemudian hentak sedikit loyang. Guna loyang 7×7 inci.

9. Suhu 150C @ 160C (mengikut oven masing-masing) selama 50 minit – 1 jam sampai masak.

10. Sisip tepi loyang dengan pisau dan terbalikkan. Dah sejuk boleh potong dan dihidang.

Selamat mencuba.

Sumber: Nor Diana Mat Desa




Sumber -Rasa

 ________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post