Ramas Sotong Dengan Garam Sampai Berbuih Sebelum Masak Sambal, Teknik Sotong Kekal Pejal & Tak Berair

Ramas Sotong Dengan Garam Sampai Berbuih Sebelum Masak Sambal, Teknik Sotong Kekal Pejal & Tak Berair

Ramai yang praktik cara panaskan sotong atas kuali sampai kering air sebelum masak supaya sotong tak berair dan kekal pejal bila dah jadi lauk. Ini petua yang biasa kita buat.

Ramas Sotong Dengan Garam Sampai Berbuih Sebelum Masak Sambal, Teknik Sotong Kekal Pejal & Tak Berair


Tapi Noris Nora berkongsi cara lain sikit dan lebih mudah. Caranya, basuh sotong guna garam sampai berbuih sebelum masak.

BACA JUGA:Guna Hampas Kelapa, Petua Cuci Siput Sedut Sebelum Buat Masak Lemak. Rasa Pun Lagi Sedap

Menurutnya teknik ini dilakukan oleh nelayan Korea untuk memastikan sotong tak berair dan pejal. Ia telah dipelajari dan dipraktikkan setelah menonton satu program dokumentari dan ternyata memang menjadi.

Basuh guna garam, tip masak sotong tak berair dan kekal pejal

Berikut cara yang dikongsi oleh Noris;

1. Potong sotong ikut saiz yang dikehendaki.


2. Taburkan garam kasar dalam satu-dua dalam bekas berisi sotong (boleh juga guna garam halus tapi lebih baik garam kasar).




3. Gaul dan ramas sotong bersama garam kasar.


4. Ramas sampai keluar buih macam sabun. Ramas sotong dalam 5 minit atau sampai rasa sotong pejal.


5. Setelah semua buih keluar dan sotong rasa pejal, basuh bersih sehingga hilang air buih air garam. Insya-Allah sotong tak masin jika basuh bersih.

6. Kemudian tos kan sotong dan bole masak seperti biasa. Insya-Allah sotong tak keluarkan banyak air dan pejal walaupun dah masak.


Hasil sambal sotong


Selamat mencuba.

Sumber: Noris Nora




Sumber -Vanilla Kismis.
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post