Rasanya tidak ramai anak muda zaman sekarang yang makan pisang muda masak lemak cili api.
BACA JUGA: Resepi Oseng Kerang Dara Pedas Manis
loading...
RESIPI PISANG MUDA MASAK LEMAK CILI PADI TEMPOYAK & BILIS
BAHAN-BAHAN:
- Pisang muda
- Cili padi (ditumbuk)
- Kunyit hidup (ditumbuk)
- Tempoyak
- Asam keping
- Ikan bilis
- 1 1/2 biji kelapa parut (perah ambil pati)
- Garam
loading...
CARA PENYEDIAAN:
1. Sediakan kuali, masukkan santan, asam keping, cili padi, ikan bilis dan pisang.
2. Masak dan kacau sehingga mendidih.
3. Bila agak-agak pisang hampir lembut, masukkan tempoyak.
4. Kemudian, masukkan garam secukup rasa.
5. Siap!
Nota:
- Pisang perlu dicuci bersih. Potong dan rendam dengan air garam dan asam keping.
- Jika nak lebih sedap, guna pisang kapas.
Jika anda mahu beli BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
KREDIT FOTO & RESIPI: SuiSan Aliezsha via Rencah Rasa
Post a Comment