Siakap Kengsom. Resepi Asli Dari Thailand Ni Memang Pukau Selera

Siakap Kengsom. Resepi Asli Dari Thailand Ni Memang Pukau Selera

1st time makan kengsom ikan siakap. Sedap rupanya.

Siakap Kengsom. Resepi Asli Dari Thailand Ni Memang Pukau Selera

Siakap Kengsom. Resepi Asli Dari Thailand Ni Memang Pukau Selera

BACA JUGA: Resepi Sup Ayam Mamak Style, Memang Padu Rasanya
loading...

BAHAN-BAHAN:

1 ekor ikan siakap –
3 tangkai cili merah – buang biji (*)
Beberapa biji cili api (*) - letak 2 biji je. Anak2 tak berapa makan pedas
1 sk serbuk kunyit (saya tak beli kunyit hidup)
1 inci halia (*)
1 biji bawang merah besar (*)
4 ulas bawang putih (*)
1 batang serai (*)
1 inci belacan (*)
Air asam jawa secukup rasa
1 biji tomato - belah 6
1 biji limau nipis – ambil jus
Nanas masak secukupnya
Kangkung secukupnya

loading...

CARA MEMASAK

- Kisar bahan-bahan bertanda (*) kemudian masukkan ke dalam periuk.
- Masukkan air. Masukkan serbuk kunyit. Kacau rata. Biarkan mendidih.
- Masukkan hirisan nanas.
- Masak bahan tadi hingga mendidih kemudian tambahkan air asam jawa.
- Seterusnya masukkan ikan dan tomato. Biar hingga masak.
- Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
- Akhir sekali, masukkan kangkung dan jus perahan limau nipis. Padam api dan sedia untuk dinikmati.

Kredit :  nina mahdar



________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post