Resipi Air Asam Paling Sempoi! Sedap Cicah Dengan Ikan Bakar.

Resipi Air Asam Paling Sempoi! Sedap Cicah Dengan Ikan Bakar.


Resipi Air Asam Paling Sempoi! Sedap Cicah Dengan Ikan Bakar.

Membuat air asam untuk dijadikan cicah ikan bakar, daging bakar dan lain-lain menu bakar-bakar sebenarnya bukanlah semudah yang disangka. Kalau tak kena gaya, rasanya hambar dan tidak berperisa. Jom kita tengok resipi yang ni. Nampak memang sedap sangat.

BACA JUGA:Resepi Ibu Sambal Kicap Awesome
loading...

AIR ASAM SEMPOI

BAHAN A:

Bawang besar
Tomato
Cili padi hijau
Cili merah


BAHAN B:

Bawang besar
Tomato
Cili padi hijau
Cili merah
Belacan
Air asam jawa
Garam & gula secukup rasa

BAHAN C:

Kerisik secukupnya
Limau nipis |jumlah bergantung tahap kemasaman yang disukai

CARA MEMASAK:

1. Hiris bahan A. Masukkan ke dalam bekas.





 

2. Masukkan bahan B ke dalam blender. Tambah belacan, garam, gula dan air asam jawa secukupnya. Kisar.


loading...



3. Tuang bahan kisar ke dalam bekas berisi bahan hiris. Gaul rata.

4. Masukkan bahan C dengan secukupnya. Gaul lagi dan bolehlah dinikmati.



 

Kredit resipi & foto: Animas Nurjana Abdul Halim via Rasa



________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post