Kek Cheese Perisa Laici Dimakan Sejuk Memang Nikmat Rasa

Kek Cheese Perisa Laici Dimakan Sejuk Memang Nikmat Rasa

Kek yang dilapisi dengan cheese memang buat ketagih nak makan. Bukannya makan sekaligus, sedapnya dimakan sebagai dessert selepas makan. Stok laici pun ada jadi kita buat kek cheese perisa laici. Resipi ni simple dan mudah nak follow.

Kek Cheese Perisa Laici Dimakan Sejuk Memang Nikmat Rasa




BACA JUGA:Resepi Kek Karamel Pelangi Gebus

KEK CHEESE PERISA LAICI
Bahan-bahan:
3 biji telur*
3/4 cawan gula halus*
1 sudu besar ovalett
1 sudu besar perisa laici
pewarna pink
1 ¾ cawan tepung gandum
1/2 cawan susu fresh/susu cair
1/2 cawan minyak jagung/minyak biasa
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil soda bikarbonat

Cara membuat:
1.Adun hingga kembang bahan bertanda*
2.Masukkan minyak jagung, susu fresh, adun lagi sehingga sebati.
3.Kemudian masukkan tepung yang siap diayak bersama soda bikarbonat,baking powder, yang ni saya guna whisk ja untuk kacau.
4.Tuang adunan ke dalam bekas, kukus selama 20 minit.

250 cream cheese
150 ml susu pekat (tak nak manis boleh kurangkan)
60ml whipping cream/susu fresh/susu cair
1 sudu kecil perisa laici(optional)



Cara membuat:
1.Masukkan semua ke dalam blender.Kisar sehingga sebati.
2.Kemudian tuang ke atas kek.
cheddar cheese,parut ke atas kek yg siap di tuang cheese tartura tadi.
Siap.



Kredit: Siti Hadirah




Resepi Oleh  Rasa
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post