Kuih Akok ini antara kuih yang sangat popular di negeri Kelantan dan Terengganu. Masing-masing ada caranya yang tersendiri. Ia juga selalu dijadikan sebagai pencuci mulut.
BACA JUGA:Lompang Pandan Sedap Guna Jus Pandan Asli
Terima kasih Nur Shahidar Amsyar untuk perkongsian resipi Akok Pandan dan Akok Jagung ini
Bahan-bahan:
6 biji telur
1 cawan santan pekat
1 cawan air masakan (dengan 3/4 cawan gula dan daun pandan, sejukkan)
1 sudu besar tepung beras
4 sudu besar gandum
1 sudu teh garam
Cara membuat:
Blend atau gunakan whisk bahan-bahan seperti telur dan tepung-tepung.
Masukkan santan dan garam juga air gula. Tapis dan bakar.
Kalau nak buat perisa jagung, selepas tapis, masukkan 1 cup jagung tin cream.
Kalau nak gunakan pandan, daripada 1 cawan air tadi, separuh guna untuk kisar daun pandan.
siap! Anda jangan lupa untuk try buat di rumah, okay!
Kredit resipi dan gambar: Nur Shahidar Amsyar (Facebook)
Resepi Oleh
Post a Comment