Bila sebut pasal Puding, biasanya diperbuat dari roti, telur atau biskut lemak. Tapi menerusi hantaran saudari Hamidah HA, beliau berkongsi resipi Puding Biskut Sultana yang dicuba dari empunya asal Pn. Salbiah Mohd Noh.
BACA JUGA:Brownie Cookies
CARA MEMBUAT PUDING BISKUT SULTANA SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
500gm biskut Sultana
1 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 tin susu cair
1 cawan planta atau 1/2 buku buttercup
3 biji telur
12gm agar-agar (RM2.50)
Air secukupnya untuk masak Agar-Agar
Pewarna kuning
Pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Kisar susu cair, tepung kastard dan telur hingga sebati. Ketepikan.
2. Masak agar-agar bersama air sampai hancur.
3. Kemudian masukkan gula dan planta @ buttercup. Kacau sehingga semuanya larut.
4. Masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk. Kacau sehingga mendidih. Tutup api.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letak pewarna kuning dan hijau dengan secukupnya.
6. Masukkan sedikit adunan ke dalam loyang 4 segi. Seelok-eloknya letak adunan warna kuning dulu. Nanti di atas sekali akan terhasil adunan berwarna hijau.
7. Susun biskut sultana. Selang selikan adunan kastard dan biskut sultana sehingga habis. Sejukkan.
6. Simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak makan, barulah dipotong.
NOTA: Kalau nak buat sedikit, kurangkan sukatan bahan kepada separuh. Sukatan diatas akan dapat 1 loyang puding bersaiz besar.
Kredit resipi & foto: Hamidah HA
Resepi Oleh
Post a Comment