Ikan patin merupakan sejenis ikan yang begitu terkenal, terutamanya di kalangan rakyat Temerloh, Pahang. Isi ikan itu yang lembut, manis secara semula jadi dan berjus menjadikannya sesuai dimasak hidangan Tempoyak.
BACA JUGA:Resepi Bawal Stim ala Cina
Sedap Tak Terkata! Ini Cara Buat Ikan Patin Bakar Tempoyak, Rasa Sebijik Cam Kat Kedai
Bahan-bahan
- Ikan patin (telah dibersihkan)
- Tempoyak
- Cili api merah
- Cili api hijau
- Kunyit hidup
- Garam
- Ajinomoto
- Daun kunyit (dihiris halus)
- Petai
- Daun pisang
- Aluminium foil
Nota: Bahan-bahan agak-agak sendiri, mengikut saiz hidangan masing-masing.
Cara penyediaan
- Kisarkan tempoyak, cili api merah, hijau, kunyit hidup, garam dan ajinomoto sehingga halus.
- Lumurkan ikan yang telah dibersihkan dengan bahan yang telah dikisar tadi.
- Taburkan daun kunyit, petai dan balut dengan daun pisang dan aluminium foil.
- Sedia untuk dibakar, boleh dibakar di atas dapur gas, air fryer atau dapur arang.
- Bakar sehingga ikan betul-betul masak dan sedia untuk dinikmati.
Mudah sahaja rupanya untuk menyediakan ikan patin bakar tempoyak di rumah. Bahan-bahannya juga sangat ringkas, boleh didapati di mana-mana.
Selamat mencuba dan jangan lupa untuk kongsikan resepi ini pada kawan-kawan anda.
Kredit: Anggerik Rosni
Resepi Oleh
Post a Comment