Ada ikan siakap tapi tak tahu nak masak apa? Bosan juga asyik masak ikan siakap 3 rasa kan. Jom cuba masak Ikan Siakap Masak Asam Jawa ala Thai ni pula.
BACA JUGA:“Guna Sardin Tin Je”, Wanita Ini Dedah Resepi Asam Laksa Yang Paling Kaw & Sangat Mudah!
Menurutnya, menu tersebut pertama kali dicuba ketika di Langkawi. Bila balik rumah, sampai teringat-ingat sebab terlampau sedap. Jom kita sama-sama cuba buat nanti ya!
RESEPI IKAN SIAKAP MASAK ASAM JAWA ALA THAI
Bahan-Bahan Tumis:
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Cili padi
- Sos tiram
- Sos tomato
- Gula melaka
- Tomato
- Air asam jawa secukupnya
- Gula
- Garam
- Serbuk perasa
Cara-cara Membuatnya:
- Lumurkan kunyit, garam dan tepung jagung pada ikan. Goreng sehingga masak dan garing. Angkat dan ketepikan sementara membuat kuahnya.
- Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi.
- Tambah sos tiram, sos tomato, gula melaka dan tomato.
- Masukkan juga air asam jawa secukupnya.
- Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
- Sedia untuk dicurahkan ke atas ikan.
Mudah je kan caranya? Nanti kita cuba masak sama-sama ya. Confirm suami dan anak-anak suka! Selamat mencuba.
Kredit: Suhana Mohd Khalid Via Myresipi
Sumber -Rencah Rasa.
Post a Comment