Kadang-kadang bila nak memikir idea tentang dessert atau makan petang ni, boleh pecah kepala.
BACA JUGA:Jom Buat Bebola Cheese, Tak Perlu Bakar Pun. Cuma Kisar Biskut Marie, Gaul & Sejukkan
Hanya menggunakan bahan-bahan yang mudah, dah tersedia hidangan makan petang yang sedap!
CHEESEKUT COKLAT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket Cream Craker HupSeng (boleh juga guna deluxe cracker)
- 250gm cream cheese
- 1 peket Nestum original
- 1 tin susu cair
- 1 cawan krimer manis coklat SAJI
- 1/2 cawan gula kastor (lebihkan jika suka manis)
- 1 sudu kecil esen vanilla
CARA-CARA:
1. Pukul cream cheese, krimer manis coklat SAJI, gula castor dan esen vanila hingga kembang.
2. Masukkan 3 sudu besar serbuk koko yang diayak terlebih dahulu dan pukul hingga sebati.
3. Masukkan 3 sudu besar susu cair dan kacau guna spatula (susu cair dimasukkan kerana adunan cream cheese sedikit kental kerana ditambah serbuk koko. Lebihkan susu cair jika suka cheese meleleh-leleh)
4. Panaskan susu cair dan tambah 2 sudu besar serbuk koko (supaya serbuk koko senang larut). Tapis jika perlu dan sejukkan sebentar.
5. Tuangkan susu cair tadi dalam bekas supaya senang untuk dicelup. Celup biskut satu persatu dan susun dalam loyang. Sudukan 4 sudu besar cream cheese dan ratakan. Taburkan nestum secukupnya. Ulang langkah hingga habis.
6. Sejukkan dalam peti ais semalaman sebelum dipotong.
Sumber: Izanizawati Ismail Via Rasa
Sumber -Rencah Rasa.
Post a Comment