Biskut Mazola adalah salah satu biskut yang popular bukan sahaja pada hari perayaan malah ada dijual sebagai kudap-kudapan.
BACA JUGA:Coklat Cip Cookies Paling Mudah Nak Buat, Sedap Rangup Macam Cookies Jenama Terkenal
Resepi Biskut Mazola
Bahan-Bahan:
- Tepung gandum 1 kilo
- Kacang tanah 300g
- Gula 2 gelas
- Minyak mazola / Minyak jagung 2 cawan (Tak kisah brand apa)
- Soda bikarbonat 1 sudu besar
- Kuning telur + pewarna kuning
Cara-Caranya:
1. Goreng kacang tanah tanpa minyak, tunggu sejuk buang kulit dan blend kering smpai hancur
2. Blend kering gula
3. Sekalikan tepung gandum + kacang + gula + soda bikarbonat dan gaul rata.
4. Masuk minyak mazola dan gaul sampai jadi doh.
5. Tekap dengan acuan ( yang ni guna acuan tutup botol ja) dan sapu kuning telur.
6. Masuk oven bakar suhu 170°C msa lebih kurang 10 minit atau ikut jenis oven masing-masing.
Kredit: Pa&Ma
Sumber -Rencah Rasa.
Post a Comment