Resepi Biskut Mazola Guna 1kg Gandum, Memang Puas Hati! Sedap & Cair Dalam Mulut

Resepi Biskut Mazola Guna 1kg Gandum, Memang Puas Hati! Sedap & Cair Dalam Mulut

Biskut Mazola adalah salah satu biskut yang popular bukan sahaja pada hari perayaan malah ada dijual sebagai kudap-kudapan.

Resepi Biskut Mazola Guna 1kg Gandum, Memang Puas Hati! Sedap & Cair Dalam Mulut


Mana tidaknya, nak buat biskut ni sangat mudah! Jom ikuti resepi yang dikongsi.

BACA JUGA:Coklat Cip Cookies Paling Mudah Nak Buat, Sedap Rangup Macam Cookies Jenama Terkenal

Resepi Biskut Mazola


Bahan-Bahan:

  • Tepung gandum 1 kilo
  • Kacang tanah 300g
  • Gula 2 gelas
  • Minyak mazola / Minyak jagung 2 cawan (Tak kisah brand apa)
  • Soda bikarbonat 1 sudu besar
  • Kuning telur + pewarna kuning


Cara-Caranya:

1. Goreng kacang tanah tanpa minyak, tunggu sejuk buang kulit dan blend kering smpai hancur

2. Blend kering gula

3. Sekalikan tepung gandum + kacang + gula + soda bikarbonat dan gaul rata.

4. Masuk minyak mazola dan gaul sampai jadi doh.

5. Tekap dengan acuan ( yang ni guna acuan tutup botol ja) dan sapu kuning telur.

6. Masuk oven bakar suhu 170°C msa lebih kurang 10 minit atau ikut jenis oven masing-masing.

Kredit: Pa&Ma





Sumber -Rencah Rasa.
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post