Spaghetti sebagai mana kita tahu macam-macam menu boleh disediakan untuk dijamu kepada seisi keluarga pada bila-bila masa. Sama ada untuk dijadikan menu sarapan, tengah hari mahupun menu makan malam, nyata menepati selera.
BACA JUGA:Jemu Makan Nasi, Boleh Cuba Buat Mi Sanggul Goreng Basah! Sekali Makan, Mesti Nak Lagi
RESEPI SPAGHETTI SEAFOOD AGLIO OLIO
Bahan-bahan:
- 1 paket spaghetti =(500 gram)
- Udang sederhana anggaran 400gram
- Sotong 400 gram
- Cendawan butang10biji(boleh letak jika suka
- Cili padi hijau 5 batang- dihiris
- Cili padi merah5 batang- dihis
- Bawang Holland atau bawang besar 1 biji -dipotong dadu
- Bawang putih 7 ulas -dicincang
- Butter 5 cm
- Minyak zaiton 5 sudu besar
(Kalau nak letak minyak masak pun tak apa) - Parsley 1 sudu kecil
- Oregano 1 sudu kecil
- Basil 1 sudu kecil
- Lada hitam1 sudu kecil
- Serbuk cili @chili flakes 1 sudu kecil jika
- Garam dan serbuk perasa
- Air rebusan speghetti 2 senduk
Cara Rebus Spaghetti
1. masak air sehingga mendidih,gunakan periuk yang lebih besar supaya mudah untuk speggheti kembang dan masak dengan sempurna
2. apabila sudah mendidih,masukkan garam=2 cubit,Dan minyak masak 2 sudu besar dan masukkan spagheeti
3. anggaran masak spaggheti 12-15 minit
4. Dan tapiskan spaggheti
Cara MEMASAK Spaghetti Aglio Olio
- Api yang sederhana
- Panaskan butter dan minyak zaitun,
- Masukkan bawang putih(masak sehingga sedikit kekuningan)
- Masukkan bawang holland atau bawang besar(masak sehingga sedikit kekuningan)
- Masukkan udang dan sotong(gaul sehingga masak)
- Masukkan cili padi,lada hitam,parsley,basil,oregano,serbuk cili@chili flakes,garam dan serbuk perasa
- Masukkan spaghetti yang telah direbus dan gaul sebati,masukkan air rebusan speghetti,serta
- Rasakan dengan secukup rasa yang diinginkan
kredit: Nurul Ateekah
Sumber -Rencah Rasa.
Post a Comment