Dapat makan nasi panas dengan lauk terung goreng berlada memang sedap. Tak cukup sepinggan mesti nak bertambah.
BACA JUGA:Masak Lemak Cili Api Jantung Pisang Bersama Pucuk Ubi Kayu. Sajian Tradisi Yang Menaikkan Selera
RESEPI TERUNG GORENG BERLADA

BAHAN-BAHAN:
Terung
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis –
Sedikit air asam jawa
Bawang besar-dihiris –
Ikan bilis digoreng garing

BAHAN-BAHAN TUMBUK KASAR:
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Belacan
Cili besar merah
Cili padi

CARA MEMASAK:
1.Terung dibasuh dan dibelah tengah. Goreng dalam minyak panas, biar sampai masak tapi jangan lembik sangat. Angkat dan toskan.
2.Kemudian tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk kasar tadi sehingga naik bau wangi. Masak sehingga pecah minyak.
3.Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan gula. kalau nak lebihkan kuah masukkan sedikit air. Biarkan mendidih.
4.Kemudian masukkan terung yang telah ditoskan tadi dengan bawang besar yang dihiris. Biarkan sekejap bagi sambal berlada sebati dengan terung.
5. Bila sudah betul-betul masak, angkat dan gaulkan dengan ikan bilis goreng… siap!!
Kredit : Sofia Saleh via Resepi Orang Kampung
Sumber -RASA
Post a Comment