Resepi Puding Karamel Tanpa Telur
Resepi Puding Karamel Tanpa Telur |
BACA JUGA:Jom Buat Air Aroikah / Cha Bang Ang Ni, Dessert Thai Yang Sedap Layan Masa Hujan. Manis Berlemak Rasanya!
Bahan-Bahan:
- Bahan-bahan untuk gula karamel:
- 1/4 cawan gula
- 3 sudu besar air
- Bahan-bahan untuk puding:
- 1 paket agar-agar (10g)
- 1 tin susu cair
- 1/2 cawan susu pekat
- 4 cawan air
- 3/4 cawan gula (kalau nak manis boleh letak 1 cawan)
- 3 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu kecil esen vanila
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk gula karamel:
- Panaskan gula dan air di dalam periuk di atas api perlahan sehingga warna bertukar keperangan, kemudian baru kacau sekata.
- Tuang dalam loyang dan ketepikan (saya guna loyang bersaiz 8 inci).
- Cara-cara untuk membuat puding :
- Satukan semua bahan untuk puding di dalam periuk.
- Kacau bahan-bahan tadi di atas api sederhana menggunakan whisk atau senduk. Jangan bagi adunan berketul.
- Kacau sehingga adunan mendidih dan sedikit pekat.
- Tapis dan tuang ke dalam loyang berisi karamel tadi.
- Sejukkan sekejap dan masukkan ke dalam peti ais 2-3 jam sebelum di makan.
Tips:
- Semasa proses memanaskan bahan-bahan puding, pastikan anda menggunakan periuk yang tebal dan kacau dengan kerap di atas api yang perlahan supaya adunan tidak mudah hangus di bahagain bawah dan tidak berketul.
Sumber -
Post a Comment