Resepi Puding Karamel Tanpa Telur

Resepi Puding Karamel Tanpa Telur

Resepi Puding Karamel Tanpa Telur

Resepi Puding Karamel Tanpa Telur
Resepi Puding Karamel Tanpa Telur



BACA JUGA:Jom Buat Air Aroikah / Cha Bang Ang Ni, Dessert Thai Yang Sedap Layan Masa Hujan. Manis Berlemak Rasanya!

Bahan-Bahan:

  • Bahan-bahan untuk gula karamel:
    • 1/4 cawan gula
    • 3 sudu besar air

  • Bahan-bahan untuk puding:
    • 1 paket agar-agar (10g)
    • 1 tin susu cair
    • 1/2 cawan susu pekat
    • 4 cawan air
    • 3/4 cawan gula (kalau nak manis boleh letak 1 cawan)
    • 3 sudu besar tepung kastard
    • 1 sudu kecil esen vanila


Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk gula karamel:
    1. Panaskan gula dan air di dalam periuk di atas api perlahan sehingga warna bertukar keperangan, kemudian baru kacau sekata.
    2. Tuang dalam loyang dan ketepikan (saya guna loyang bersaiz 8 inci).
  2. Cara-cara untuk membuat puding :
    1. Satukan semua bahan untuk puding di dalam periuk.
    2. Kacau bahan-bahan tadi di atas api sederhana menggunakan whisk atau senduk. Jangan bagi adunan berketul.
    3. Kacau sehingga adunan mendidih dan sedikit pekat.
    4. Tapis dan tuang ke dalam loyang berisi karamel tadi.
    5. Sejukkan sekejap dan masukkan ke dalam peti ais 2-3 jam sebelum di makan.

Tips:

  • Semasa proses memanaskan bahan-bahan puding, pastikan anda menggunakan periuk yang tebal dan kacau dengan kerap di atas api yang perlahan supaya adunan tidak mudah hangus di bahagain bawah dan tidak berketul.
Resepi Dari : iresipi.com



Sumber -
________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post