Keledek Jepun rebus makan panas-panas waktu hujan memang terbaik. Keledek jenis ini manis dan harganya pun boleh tahan mahal.
BACA JUGA:Makan Lala Selalu Jumpa Lumpur? Ini 2 Cara Bersihkan Agar Lala Berlumpur Tak Termasuk Dalam Masakan
Tapi macam mana nak cambahkan keledek Jepun ini. Dikongsi oleh Cikwan Redzuan Jelani ini caranya.
Tip tanam keledek Jepun dalam pasu
Jenis keledek yg paling mahal di Econsave. Rebus makan macam tu saja sedap betul! Cara cambahkan keledek Jepun
1. Beli keledek ini kemudian ambil ubi yang agak kecik dan basahkan sedikit.
2. Simpan keledek ini dalam bekas yang kedap udara dan letak tempat redup! Wak biasa letak tepi sinki je senang nampak, takut terlupa.
3. Selepas 2 minggu intai keledek dalam bekas tadi. Kalau dah keluar tunas, boleh pindahkan dalam polibeg!
4. Medium untuk keledek kena tanah yang peroi. Tanah tak boleh padat, jika padat nanti tiada ubinya.
5. Kalau nak tanam dalam pasu medianya 2:1 iaitu 2 bahagian cocopeat campur dengan 1 bahagian tanah hitam!
6. Baja boleh juga baja organik. Tempoh tuaian hasil 2 bulan, yang ini baru sebulan. Cabut sebab tak nak ubi besar sangat! Nak saiz comel comel gini je. Rebus makan time hujan, asyikk.
Semoga bermanfaat
Sumber: Cikwan Redzuan Jelani
Sumber -Vanilla Kismis.
Post a Comment