Resepi kek chiffon pandan ini merupakan salah satu kek yang popular pada zaman dulu-dulu. Ia juga masih digemari ramai sehingga sekarang.
BACA JUGA:Buat Kek Marble Kampung Ini Mudah Sangat, Makan Tak Pernah Muak
Jika ada yang nak cuba, ikut saja resipi perkongsian oleh Nina Mhdr di bawah.
RESEPI KEK CHIFFON PANDAN
Bahan-bahan A:
- 7 biji kuning telur – gred A
- 120 gm santan pekat (santan kotak)
- 70 gm minyak
- 140 gm tepung kek
- 1 sudu teh pandan paste
- 1/2 sudu teh perwarna hijau
Nota: Kalau nak gunakan daun pandan. Kisar daun pandan bersama santan dan tapis. Pastikan sukatannya masih mengikut resepi.
Bahan-bahan B:
- 7 biji putih telur
- 120 gm gula pasir halus (nak manis boleh lebihkan lagi 20gm)
- 1 sudu teh krim tartar (optional)
- 1/2 sudu teh garam halus
Cara penyediaan (bahan A):
1. Dengan menggunakan whisk atau mixer, putar kuning telur sehingga berbuih.
2. Kemudian masukkan santan, pandan paste, pewarna hijau dan minyak. Sambung putar lagi.
3. Akhir sekali, masukkan tepung kek dan kacau rata sehingga sebati. Ketepikan.
Cara penyediaan (bahan B):
1. Pastikan mangkuk adunan dan pemutar bersih dari minyak.
2. Satukan garam dan krim tartar ke dalam putih telur.
3. Putar perlahan sehingga berbuih.
4. Masukkan gula sedikit demi sedikit ke dalam adunan putih telur dan putar menggunakan kelajuan maksimum sehingga putih telur menjadi meringue.
5. Putar sehingga menjadi stiff peak.
6. Ambil sesenduk adunan meringue dan masukkan ke dalam adunan kuning telur tadi.
7. Kacau rata menggunakan whisk. Buat sehingga adunan habis (lebih kurang 3 kali).
8. Masukkan ke dalam loyang (tak perlu sapu loyang dengan butter).
9. Hentakkan lebih kurang 3 kali di atas permukaan meja.
10. Bakar pada suhu 170°C selama lebih kurang 45 hingga 50 minit atau sehingga masak.
11. Selamat mencuba!
Kredit resipi dan gambar: Nina Mhdr
Sumber -
Post a Comment