Simpan bawang pun kena tahu cara yang betul terutama jika bahan masakan ini dibeli dalam jumlah yang banyak.
BACA JUGA:Buat Air Mandian Daun Ini Bila Badan Rasa Letih, Tak Bermaya. Lepas Siram Terus Rasa Segar
Supaya stok bawang yang kita beli tahan berminggu-minggu, tak cepat busuk ini cara betul untuk simpan bawang baik bawang segar, bawang yang dikupas atau yang dikisar.
Bawang segar
- Jangan simpan dalam peti sejuk.
- Cara simpan bawang yang betul adalah dengan meletakkannya di tempat yang terbuka dan kering.
- Boleh letak di dalam raga berlubang yang ada pengaliran udara.
- Jangan letak bawang di tempat tertutup, gelap, serta lembap.
- Elak simpan bawang merah bercampur bersama dengan sayur lain, kerana boleh buat bawang cepat busuk.
Bawang dikupas
- Cara simpan bawang merah atau bawang putih yang telah dikupas perlu lebih cermat kerana ia lebih mudah rosak.
- Jangan basuh lepas dikupas kerana kelembapan boleh menyebabkan bawang lembik dan cepat rosak.
- Simpan dalam peti sejuk tapi pastikan bawang dikupas dalam bekas yang kedap udara agar tidak dicemari oleh bahan makanan lain dalam peti sejuk.
Bawang kisar
- Sama seperti menyimpan bawang dikupas ia perlu disimpan dalam peti sejuk.
- Boleh letakkan sedikit garam supaya tidak berkulat.
- Boleh juga disimpan daalam freezer untuk tahan lebih lama.
Sumber : Artikel ini olahan dari Vanilla Kismis
Sumber -
Post a Comment