Cara Masak Gulai Telur Padang, Resipi Terlajak Mudah Tapi Sedap

Cara Masak Gulai Telur Padang, Resipi Terlajak Mudah Tapi Sedap

Jom cuba resipi Gulai Telur Padang perkongsian saudari Nurul Ateekah. Nampak sangat enak dan menyelerakan. Hanya menggunakan telur rebus, hidangan enak ini boleh dinikmati seisi keluarga.

Cara Masak Gulai Telur Padang, Resipi Terlajak Mudah Tapi Sedap


Cara masaknya juga ringkas sahaja. Sesuai bagi ibu-ibu yang tidak punya banyak masa di dapur tapi nak sajikan menu sedap but keluarga tercinta. Jom lihat bahan-bahan serta cara memasaknya.

BACA JUGA:Ikut Teknik Ini Confirm Menjadi Elok-Cara Buat Telur Sarang…

RESIPI MASAK GULAI TELUR PADANG YANG SEDAP & MUDAH


BAHAN-BAHAN:
7-8 biji telur ayam rebus – kupas kulit
1 kotak santan beli online disini
2 helai daun limau purut
1 helai daun salam
1 batang serai – diketuk
½ sudu kecil serbuk kunyit – beli online disini
1 sudu kecil serbuk perasa
1 sudu kecil garam
150mlm air
Minyak masak untuk menumis
BAHAN KISAR:
1 batang cili merah
7 batang cili padi merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras – beli online disini
Halia (sebesar ibu jari)
Lengkuas (sebesar ibu jari)

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak masak, masukkan bahan yang telah dikisar bersama serai, daun limau purut, daun salam dan serbuk kunyit. Masak seketika.


2. Masukkan air, santan kotak, garam dan serbuk perasa.





3. Kemudian masukkan telur rebus dan masak sehingga mendidih serta sedikit pekat.


4. Perasakan dengan secukup mengikut selera masing-masing. Padam api.
5. Gulai Telur Padang siap untuk dihidang.



Kredit resipi & foto: Nurul Ateekah




Sumber -Rasa

 ________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post