Buat Sendiri Kuih Onde Onde Sedap Guna Resipi Ni

Buat Sendiri Kuih Onde Onde Sedap Guna Resipi Ni

Kuih Onde Onde atau Buah Melaka adalah salah satu kuih tradisional yang digemari ramai terutamanya bila tiba bulan puasa.

Buat Sendiri Kuih Onde Onde Sedap Guna Resipi Ni


Nak membuatnya cukup mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Bagi anda yang terasa nak makan, boleh cuba buat sendiri guna resipi perkongsian saudari Ayza Nur. Selamat mencuba!

BACA JUGA:Resipi Kuih Kasturi Sedap, Kulit Rangup Tak Liat Bila Sejuk

RESIPI KUIH ONDE ONDE @ BUAH MELAKA


BAHAN-BAHAN:

  • 2 cawan tepung pulut 
  • 2 sudu besar tepung gandum 
  • 1 cawan atau lebih air daun pandan + sedikit pewarna hijau
  • Seketul gula melaka – potong dadu 
  • Sedikit garam
  • 1/2 biji kelapa parut ditambah sedikit garam



CARA MEMASAK:

1.Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam di dalam satu bekas.

2.Tuang air pandan tadi sedikit demi sedikit sambil menguli adunan tadi.

3.Uli hingga adunan sebati dan tidak melekat di tangan dan boleh dibulat- bulatkan.


4.Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.



5.Letakkan gula melaka di bahagian tengah dan bulat-bulatkan.


6.Bulatkan adunan tadi hingga habis dan susun di dalam dulang yang ditabur sedikit tepung gandum.


7.Didihkan air di dalam periuk. Masukkan kuih ke dalam air yang sedang mendidih.

8.Biarkan sehingga kuih tadi timbul di permukaan air seketika kemudian bolehlah diangkat dan ditoskan airnya.

9.Selepas itu golekkan kuih tadi di atas kelapa parut. Sedia untuk dinikmati.

 

TIP: Kelapa dikukus seketika untuk bagi tahan lama supaya kuih tidak cepat basi.

 

Kredit resipi & foto: Ayza Nur




Sumber -Rasa

 ________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post