Tip Rebus Jantung Pisang Supaya Tiada Kesan Birat Hitam

Tip Rebus Jantung Pisang Supaya Tiada Kesan Birat Hitam

Jantung pisang rebus antara hidangan ringkas tapi boleh menawan selera. Cicah dengan sambal belacan sambil makan dengan nasi berlauk ikan goreng saja pun dah sedap.

Tip Rebus Jantung Pisang Supaya Tiada Kesan Birat Hitam


Cuma masalah membuat lauk ini adalah bila jantung pisang ini direbus dan ditos, ia selalu berbirat hitam hingga nampak kurang menyelerakan.

BACA JUGA:2 Tip Mudah Keluarkan Semut Yang Banyak Dalam Bekas Gula. Tak Perlu Kutip Satu-Satu!

Supaya jantung pisang yang direbus hasilnya cantik tanpa kesan hitam ini cara berikut  boleh dipraktikkan

Tip rebus jantung pisang supaya hasilnya cantik tanpa kesan birat hitam


1. Didihkan air

2. Masukkan jantung pisang (tak perlu belah)

3. Tabur garam

4. Tutup periuk

5. Rebus selama 5 @ 10 minit

6. Toskan dan barulah dibelah. Hasilnya jantung pisang takkan berbirat hitam.

Sumber: Razilah Said




Sumber -Rasa

 ________________________________________________________
Untuk dapatkan tips, petua dan masakan kegemaran dari blog ini melalui Facebook, sila LIKE page kami:

Post a Comment

Previous Post Next Post