Puding Sagu Pelangi ni nampak sangat cantik. Malah rasanya juga sedap. Pasti ramai yang suka menikmatinya. Lebih mengujakan, resepi perkongsian Opah Mas Cotek ini juga sangat mudah disediakan.
BACA JUGA:Resepi Puding Coklat Milo Yang Kurang Manis, Tekstur Pun Lebih Lembut!
RESEPI PUDING SAGU PELANGI MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan sagu
- 20gm serbuk agar-agar
- 1 ½ cawan gula
- 1 liter air
- 1 tin susu cair
- 2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1.Sagu direndam selama 2 jam. Kemudian rebus sehingga jernih.
2.Tapis dan basuh sagu di bawah air paip.
3. Bahagikan sagu kepada 6 bahagian. 3 bahagian diwarnakan ikut warna pilihan masing-masing.
4. Satukan air, gula, serbuk agar-agar dan daun pandan. Masak hingga mendidih.
5. Masukkan susu cair. Kacau dan padamkan api.
6. Ambil 200ml larutan agar-agar tadi dan masukkan 1 bahagian sagu tanpa warna.
7. Tuang ke dalam acuan atau loyang. Biarkan sejuk kemudian kelarkan permukaannya menggunakan garpu.
8. Ambil lagi 200ml larutan agar-agar. Tuang ke dalam 1 bahagian sagu berwarna.
9. Tuang ke dalam acuan berisi lapisan pertama tadi. Sejukkan kemudian kelar permukaannya.
10. Ulang langkah yang sama hingga semua sagu habis digunakan.
11. Sejukkan puding di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
NOTA: Jika mahu cepat, masukkan setiap lapisan di dalam peti sejuk supaya cepat mengeras.
Sumber -Rencah Rasa.
Post a Comment