Resepi Ikan Bilis Kentang Tumis Suhun
BACA JUGA:‘First Time’ Makan Sedap Sangat, Wanita Kongsi Resepi Ikan Siakap Masak Asam Jawa Ala Thai
Bahan-Bahan:
- Kentang 4 biji (besar) dipotong serong nipis dan goreng
- Ikan bilis 5-6 sudu besar – dicuci bersih dan gorng
- Suhun 1 ikat – Direndam bersama air
- Bawang besar – 1/2 biji dihiris
- Bawang putih – 4 ulas dikatok
- Cili merah 1 biji – dihiris
- Cili merah 1 biji – dihiris
- Daun kari 2 batang
- SOS tiram 1 sudu besar
- Kicap Manis 2 sudu besar
- Serbuk perasa Knorr@maggi
- Serbuk lada hitam 1/2 sudu kecil
- Serbuk kunyit 1/2 sudu kecil
Cara Memasak:
1. Goreng kentang sehingga masak, kemudian gorengkan pula ikan bilis hingga garing. Gunakan minyak ikan bilis tadi (dalam 5 sudu), tumiskan bawang putih dan bawang merah masak sehingga keperangan.
2. Seterusnya, masukkan daun kari, cili merah dan cili hijau, masak seketika. Masukkan sos tiram dan kicap manis, gaul sebati. Masukkan suhun, serbuk perasa, serbuk lada hitam dan kunyit. Gaul rata.
3. Akhir sekali, masukkan kentang dan ikan bilis yang telah diroreng tadi. Masak sehingga rata dan sedikit kering, siap untuk dihidangkan.
Resepi Oleh: Nurul Ateekah
Sumber -resepibonda
Post a Comment