Kek atau muffin yang siap berurat nampak cantik. Rupanya ada cara yang mengekalkan urat yang cantik dan lebih rasa pisangnya ketika makan. Macam mana nak buat?
BACA JUGA:Kek Kelapa Gebu & Semerbak Harum. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi
Dah jumpa balik resepi muffin pisang yang mummy suka buat sejak dulu lagi, resepi dari Chef Number Wan!
Bahan-Bahan:
- 1 cawan atau 1 1/2 cawan pisang yg telah dilenyek
- 1/2 cawan butter
- 1/2 cawan brown sugar
- 1 biji telur A
- 1 sdt esen vanila
- 1 sdk baking soda
- 2 sdb air panas campur keduanya
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan coklat cip
Cara-Cara Membuatnya:
1. Mix butter dan brown sugar sampai gula hancur dan sedikit kembang.
2. Kemudian masukkan telur dan esen vanila. Mix sehingga tercampur rata.
3. Masukkan campur dulu 2 bahan, baking soda dan air panas. Gaul rata.
4. Kemudian masukkan pula tepung dan pisang kemudian kaub baliknya kesemuanya.
5. Masukkan adunan ke dalam muffin cup 3/4 adunan dan tabur coklat cip lagi.
6. Sebelum bakar pastikan oven dipanaskan dulu 180 C dan bakar 25 minit.
7. Pisang yang sesuai-pisang berangan atau emas. Dilenyek bukan diblender supaya muffin atau kek pisang nampak berurat.
Sumber : PaMa
Sumber -Rencah Rasa.
Post a Comment